Много хора се борят да поддържат теглото си под контрол, тъй като остаряват. Сега новите изследвания в Karolinska Institutet в Швеция разкриха защо това е: Липидният оборот в мастната тъкан намалява по време на стареене и улеснява качването на килограми, дори ако не ядем повече или спортуваме по-малко от преди. Проучването е публикувано в списанието Nature Medicine.

Учените изследвали мастните клетки при 54 мъже и жени за среден период от 13 години. По това време всички субекти, независимо дали те наддават или губят тегло, показват намаление на липидния оборот в мастната тъкан, тоест скоростта, с която липидите (или мазнините) в мастните клетки се отстраняват и съхраняват. Онези, които не компенсираха това с консумацията на по-малко калории, наддадоха тегло средно с 20 процента, сочи проучването, което е направено в сътрудничество с изследователи от Университета в Упсала в Швеция и Лионския университет във Франция.

Изследователите също така изследвали липидния оборот при 41 жени, които претърпяха бариатрична операция и как скоростта на липидния оборот се отрази върху способността им да поддържат теглото си от четири до седем години след операцията. Резултатът показа, че само тези, които са имали ниска скорост преди операцията, са успели да увеличат липидния си оборот и да поддържат загубата на тегло. Изследователите смятат, че тези хора може би са имали повече място за увеличаване на липидния си оборот от тези, които вече са имали преди операция на високо ниво.

“Резултатите показват за първи път, че процесите в нашата мастна тъкан регулират промените в телесното тегло по време на стареене по начин, който е независим от други фактори”, казва Питър Арнер, професор от Катедрата по медицина в Хъдинге от Каролинска институт и един от основните автори на изследването. “Това може да отвори нови начини за лечение на затлъстяване.”

Предишни проучвания показват, че един от начините за ускоряване на липидния оборот в мастната тъкан е да се упражнява повече. Това ново изследване подкрепя тази представа и допълнително показва, че дългосрочният резултат от операцията за отслабване ще се подобри, ако се комбинира с повишена физическа активност.

„Затлъстяването и заболяванията, свързани със затлъстяването, са се превърнали в глобален проблем“, казва Кърсти Спалдинг, старши изследовател в катедрата по клетъчна и молекулярна биология в Каролинска институт и друг от основните автори на изследването. “Разбирането на липидната динамика и това, което регулира размера на мастната маса при хората никога не е било по-уместно.”

Изследването се финансира от безвъзмездни средства от Стокхолмския окръжен съвет, Шведския изследователски съвет, Стратегическата програма за изследване на диабета в Каролинска институт, Фондацията Novo Nordisk, Шведската фондация за диабет, Интегрираният кардиометаболичен център Karolinska Institutet-Astra Zeneca, Фондация Вале и др. шведското дружество по медицина, фондацията на семейство Ерлинг-Персон и IXXI.


Share:

fitness4ladies

Leave a Comment