Чревния микробиом е деликатна екосистема, изградена от милиарди и милиарди микроорганизми, по-специално бактерии, които поддържат имунната ни система, предпазват ни от вируси и патогени и ни помагат да абсорбираме хранителни вещества и да произвеждаме енергия.

Процесът на индустриализация в западните страни оказа огромно влияние върху съдържанието му. Това беше потвърдено от проучване на бактериите, открити в червата на Ötzi, Ледения, който през 1991 г. излезе от леда на Ötztal Alpe, където Италия граничи с Австрия. Учените от Eurac Research са изследвали проби от бактериите на мумията, потвърждавайки откритията на изследователите от университета в Тренто, които са анализирали генома на чревните микроорганизми на над 6500 индивида от всички континенти.

Предишни изследвания на университета в Тренто показаха, че има връзка между бактериалното съдържание на микробиома и увеличаването на затлъстяването, автоимунните и стомашно-чревните заболявания, алергиите и други сложни състояния. В проучването, което се появи днес в Cell Host & Microbe, изследователи от Cibio от университета в Тренто и Еврак в Болцано / Бозен доказаха, че разликите между западния и незападния или праисторически микробиом се състоят в намаляването на някои видове бактерии, които преработват сложни и растителни влакна в червата.

Това може да е причинено от процеса на запад. Промените в диетата, която сега е с по-голямо съдържание на мазнини и ниско съдържание на фибри, заседнал начин на живот в градска среда, развитието на нови хигиенни навици и широкото използване на антибиотици и други медицински продукти, без съмнение, направиха живота ни по-безопасен, но повлия на деликатния баланс на нашия микробиом.

Относно изследването

Учените от Eurac Research в Болцано / Бозен секвенирали ДНК на ледения човек и успяха да идентифицират неговия набор от бактерии, докато изследователите от университета в Тренто го сравниха с микробиома на съвременното население, което не е западно от Запад (по-специално от Танзания и Гана) , които не се използват за преработена храна и имат не-вестернизирани хигиенни практики и начин на живот. Откритията им бяха изненадващи.

Проучването се фокусира по-специално върху Prevotella copri, микроби, който, когато се намира в червата ни, обикновено е най-представен. P. copri присъства при 30% от западните индивиди.

“На първо място разбрахме, че P. copri той не е монотипичен вид, а е съставен от четири различни, но сходни платна”, обясни Никола Сегата, координатор на проучването с Адриан Тет от Cibio от университета в Тренто. “Тогава забелязахме, че поне три от тези четири клада почти винаги присъстват в неестернизирани популации, но са много по-малко разпространени при вестернизираните индивиди. И когато е така, обикновено има само един от четирите клада. Постулираме, че сложният процес на вестернизацията оказа значително влияние върху постепенното изчезване на тази бактерия. Нашата хипотеза беше потвърдена от анализа на древни проби от ДНК, които бяха предоставени от Франк Майкснер от Института за изследване на мумията при изследване на Еврак. три от четирите клада на P. copri. И четирите клада също присъстват съвместно във вкаменели проби от изпражнения от Мексико, които са на повече от хиляда години. Все още не знаем какви са биомедицинските последици от тези промени на микробиома което се е развило значително през последните десетилетия, докато човешкото тяло, което колонизира, е останало генетично практически непроменено от векове “.

„Чрез тези„ древни “образци – продължи Тет, – успяхме да изучим еволюцията на тези кладове и сега знаем, че те са генетично очертани с човешкия вид и преди първоначалните миграции на хората извън африканския континент.“

Изследването е резултат от тясното сътрудничество с изследователската група на Алберт Цинк и Франк Майкснер в Eurac Research в Болцано / Бозен. Техният екип отговаря за събирането и предварителния анализ на ДНК пробите на Iceman. „Връзката между еволюцията на човешкия вид и многообразието на чревните микроорганизми като поле на изследване все още е доста неизследвана, но може да даде важни резултати в бъдеще чрез анализа на древна ДНК. Поради тази причина намирането на по-напреднали и по-малко инвазивните техники за получаване и анализиране на ДНК от човешки останки е една от основните области на изследване в Еврак “, заключи микробиологът на Eurac Research Франк Майкснер.


Share:

fitness4ladies

Leave a Comment