Екип от национални изследователи е открил антитяло, което предпазва мишките от широк спектър от потенциално смъртоносни грипни вируси, като напредва усилията за създаване на универсална ваксина, която може да лекува или предпазва хората от всички щамове на вируса.

Изследването, което Scripps Research проведе съвместно с Училището по медицина на Университета във Вашингтон в Сейнт Луис и Медицинското училище в Иксан в Маунт Синай в Ню Йорк, сочи нов подход за справяне с тежки случаи на грип, включително пандемии. Изследването е публикувано в брой от 25 октомври на Science.

Ian Wilson, DPhil, един от трима старши съавтори на Scripps Research, казва, че антитялото в центъра на изследването се свързва с протеин, наречен невраминидаза, който е от съществено значение за размножаването на вируса на грипа в организма.

Протеинът, разположен на повърхността на вируса, дава възможност на заразените гостоприемни клетки да освободят вируса, за да може да се разпространи в други клетки. Tamiflu, най-широко използваното лекарство за тежка грипна инфекция, действа чрез инактивиране на невраминидаза. Въпреки това съществуват много форми на невраминидаза, в зависимост от грипния щам, и такива лекарства не винаги са ефективни, особено когато се развива резистентност към лекарствата.

„Има много щамове на грипния вирус, които циркулират, така че всяка година трябва да проектираме и произвеждаме нова ваксина, която да съответства на най-често срещаните щамове за същата година“, казва съ-старши автор Али Елебеди, доктор по медицина, доцент по патология и имунология във Вашингтонския университет. “Сега си представете, ако бихме могли да имаме една ваксина, която защитава срещу всички грипни щамове, включително хора, свине и други силно смъртоносни вируси на инфлуенца по птиците. Това антитяло може да бъде ключът към създаването на наистина универсална ваксина.”

Елебеди откри антитялото – имунна молекула, която разпознава и се прикрепя към чужда молекула – в кръв, взета от пациент, хоспитализиран с грип в болница Barnes-еврейски в Сейнт Луис през зимата на 2017 година.

Ellebedy работеше върху проучване, анализиращо имунния отговор на грипна инфекция при хора в сътрудничество с Центъра за спешна помощ и изследователски център на Вашингтонския университет, което му изпращаше кръвни проби от съгласни пациенти с грип. Той бързо забеляза, че определена кръвна проба е необичайна: Освен че съдържа антитела срещу хемаглутинин, основният протеин на повърхността на вируса, той съдържа и други антитела, които очевидно са насочени към нещо друго.

„По времето, когато едва започвахме, и аз създавах лабораторията си, така че нямахме инструменти, за да разгледаме какво друго могат да бъдат насочени към антителата“, казва Елебеди, доцент по медицина и молекулярна микробиология.

Той изпрати три от антителата до съ-старши автор Флориан Крамер, доктор по микробиология в Медицинското училище в Икан в планината Синай. Експерт по невраминидаза, Крамър тества антителата срещу своята обширна библиотека от невраминидазни протеини. Поне едно от трите антитела блокира активността на невраминидазата във всички известни видове невраминидаза при грипни вируси, представляващи различни човешки и нечовешки щамове.

„Широчината на антителата наистина дойде като изненада за нас“, казва Крамър. “Обикновено антителата срещу невраминидаза могат да бъдат широки в рамките на подтип, като H1N1, но антитяло с мощна активност в подтипове не е чуто. В началото не вярвахме на нашите резултати. Особено способността на антителата да преминават между грип А и грипните вируси В. са просто умопомрачителни. Удивително е на какво е способна имунната система на човека, ако бъде представена с правилните антигени. “

За да разберат дали антителата могат да бъдат използвани за лечение на тежки случаи на грип, Крамър и колегите ги тестват на мишки, на които е била назначена смъртоносна доза грипен вирус. И трите антитела бяха ефективни срещу много щамове и едно антитяло, наречено “1G01”, защитено срещу всички 12 тествани щама, включващи и трите групи вируси на човешкия грип, както и птичи и други нечовешки щамове.

“Всички мишки оцеляха, дори ако им се даде антитялото 72 часа след заразяването”, казва Елебеди. “Те определено се разболяха и загубиха тегло, но ние все пак ги спасихме. Беше забележително. Накара ни да мислим, че може да можете да използвате това антитяло при сценарий на интензивно лечение, когато имате някой болен от грип и е твърде късно да го използвате Тамифлу “.

Tamiflu трябва да се прилага в рамките на 24 часа след появата на симптоми. Лекарство, което може да се използва по-късно, ще помогне на много хора, диагностицирани след затваряне на прозореца на Тамифлу. Но преди изследователите дори да се сетят да създадат такова лекарство на базата на антитялото, те трябваше да разберат как то пречи на невраминидазата.

Те се обърнаха към Уилсън на Scripps Research, известен в световен мащаб с работата си като структурен биолог. Уилсън е председател на катедрата по Интегративна структурна и изчислителна биология на Института и е направил многобройни семенни открития, които са формирали усилия за разработване на универсални ваксини срещу грип и други сложни вируси като ХИВ.

Уилсън и Ксюи


Share:

fitness4ladies

Leave a Comment